Loša cirkulacija može uzrokovati suvišne kilograme, povišenu razinu masnoće u krvi i mnoge hronične bolesti, a ako želite poboljšati cirkulaciju jedite puno plave ribe, integralnih žitarica, bobičastog i citrusnog voća, a kao 'trik iz rukava' koristite ljekovite začine poput ruzmarina, cimeta i đumbira.
Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućava prijenos kisika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata. Sve dok je cirkulacijski mrežni sistem uravnotežen, cjelokupan organizam funkcioniše u optimalnim okvirima, uredno obavljajući svoje zadaće.
No, savremeni način života praćen dugotrajnim sjedenjem, neadekvatnom prehranom te pušenjem, pretjeranim uživanjem u alkoholu i izloženošću stresu neminovno pogoršava cirkulaciju krvi u organizmu. Ustoličenju loše cirkulacije u organizmu pridonose suvišni kilogrami, povišena razina masnoće u krvi te loše kontrolirane hronične bolesti.
Ginkgo biloba
Mnogobrojna istraživanja na ovu temu pružila su naučnu potvrdu opravdanosti primjene u liječenju bolesti srca i pluća te ukazala na pozitivan učinak Ginkgo bilobe na mozak.
Vrijednost Ginkga leži u njegovoj sposobnosti poticanja cirkulacije prema mozgu i ekstremitetima.
Povećanjem protoka krvi, Ginkgo biloba posljedično ima pozitivan učinak na cjelokupni vaskularni sistem te pomaže osigurati hranjive tvari mozgu, očima, ušima i srčanom mišiću.
Među ljekovitim biljkama, prijateljima cirkulacije, najveće priznanje, bez sumnje pripada Ginkgo bilobi. Ostalo ljekovito bilje koje može biti od pomoći uključuje divlji kesten, ulje eukaliptusa i bijelo glog.
Simptomi loše cirkulacije
Problemi s cirkulacijom se razvijaju postupno, pa nerijetko u najranijoj fazi bolest nije primijećena. Prvi se simptomi očituju u obliku grčeva te umora nogu i stopala tokom tjelesne aktivnosti.
Nakon odmora bolovi prolaze, ali se već prvom prilikom vraćaju. Slijede simptomi koji već ukazuju na poodmakli stadij bolesti poput oticanja nogu, tupe boli u listovima, hladnih stopala, promjene boje kože u plavkastu ili ljubičastu te česte rane na koži koje ne zarastaju.
Na pojavu simptoma potrebno je što prije reagovati jer se vrlo često bolesti pristupa u već razvijenom obliku kada postoji i velik rizik da je za izlječenje prekasno.
Prehrana i cirkulacija
Budući da nepravilna prehrana leži u podlozi poremećaja cirkulacija, sama logika nalaže da je uravnotežena prehrana najbolji put u postizanju optimalne cirkulacije.
Prijatelj cirkulacije je ona prehrana koja se temelji na integralnim žitaricama, voću i povrću.
Svakako je poželjno, u kontekstu masti, ograničiti unos namirnica životinjskog porijekla koje obiluju zasićenim masnim kiselinama, a prednost dati unosu mononezasićenih (maslinovo ulje) i polinezasićenih masnim kiselina.
Dodatno, adekvatan unos omega-3 masnih kiselina dokazano potiče cirkulaciju stoga ne zaboravite ribu, posebno onu plavu, učiniti redovnim dijelom jelovnika.
Osim općenitih savjeta, postoji čitav niz namirnica i hranjivih tvari koje potiču cirkulaciju i kao takvi mogu biti vrijedna pomoć u borbi protiv ovog čestog poremećaja.
Osim pogodnih namirnica, priroda krije još pokoji 'trik u rukavu' koji pomaže otežanu cirkulaciju. To se, prije svega, odnosi na začine poput ruzmarina, kumina, cimeta i đumbira, ali i ljekovite biljke koje su stoljećima poznati saveznici u borbi protiv loše cirkulacije.
Obavezni jelovnik
Ako patite od poremećaja cirkulacije obavezno u svoj jelovnik uvrstite:
- bijeli luk – smanjuje razinu kolesterola i rizik od ateroskleroze, reguliša krvni pritisak
- luk - povećava krvni protok
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- bobičasto voće – obiluju bioflavonoidima koji jačaju stijenke krvnih žila, posebno kapilara
- citrusno voće – bogato vitaminom C koji jača stijenke krvnih žila
- paradajz i lubenica – obiluju likopenom koji sprječava nastanak plaka na stijenkama krvnih žila
- bućine sjemenke – bogate vitaminom E koji sprečava sljepljivanje krvnih stanica
- orašasti plodovi – bogati niacinom, a sadrže i blagotvorne omega – 3 masne kiseline (posebno orasi)