Nova istraživanja o pozitivnom efektu konzumacije zelenog čaja i kafe za ljude koji imaju dijabetes tipa 2 dolaze iz Japana.
Ova kombinacija, kako tvrde, potencijalno smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka za 63 posto kod osoba koje učestalo (najmanje jednom dnevno) konzumiraju ove napitke.
Prethodne studije već su istakle zdravstvene dobrobiti zelenog čaja pokazujući da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, poboljšava kontrolu glukoze i osjetljivost inzulina. Međutim, nova studija koju su proveli japanski naučnici sastojala se od posmatranja kako konzumiranje zelenog čaja utiče na ljude koji već imaju dijabetes.
Ljudi koji su pili više od četiri šoljice zelenog čaja dnevno, imali su 40 posto manji rizik od smrti nakon završetka studije koja je trajala pet godina. Kao i zeleni čaj, kafa dokazano ima utjecaja na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, ali naučnici su i u ovom slučaju istraživali kako kafa utječe na ljude koji su već dijabetičari. Studiju je objavio časopis “BMJ Open Diabetes Research&Care”, a navodi se kako ispijanje dvije ili više šoljica kafe tokom dana smanjuje ukupnu smrtnost za 41 posto.