Iako su prodavači obavezni iz prodaje ukloniti proizvode kojima je istekao rok, kupci sigurno neke od njih mogu koristiti i po nekoliko mjeseci poslije datuma koji stoji na pakiranju.
Mnogi ne znaju da datum koji piše na nekim proizvodima zapravo nije njihov krajnji rok trajanja. Ovi datumi su kod nekih proizvoda samo smjernica, ali nisu striktni i ne treba se svih slijepo pridržavati, osobito kada su u pitanju određene namirnice, piše Insider.
Naime, ovi datumi više upućuju na kvalitetu hrane nego na njenu sigurnost. Prodavači trebaju paziti na njih i prodavati hranu do određenog roka u kojem one imaju najbolju kvalitetu, ali kod sljedećih proizvoda slobodno možete zanemariti brojeve koji pišu na pakiranju.
1) Suhe tjestenine
Suhe tjestenine mogu očuvati svoju kvalitetu jednu do dvije godine duže nego što piše na njihovoj vrećici. Ali nemojte to primjenjivati na ostale tjestenine – zamrznute mogu trajati tek četiri do pet dana duže nego što piše. Bilo da je zamrznuta ili suha, tjestenina u hladnjaku može održati kvalitetu sedam dana, dok je u zamrzivaču možete držati šest do osam mjeseci.
2) Jaja
Bez obzira na to što piše na pakiranju, jaja možete koristiti tri do pet sedmica duže od napisanog datuma. Ipak, što je jaje svježije, to je ukusnije, pa ga je bolje što prije iskoristiti. Tvrdo kuhana jaja mogu stajati i do sedam dana u hladnjaku.
3) Meso
Sve vrste mesa mogu trajati mnogo duže ako ih zamrznete. Zamrznuto mljeveno meso može očuvati kvalitetu i poslije tri do četiri mjeseca, dok piletina i puretina mogu stajati u zamrzivaču i do godinu dana. Što se tiče ribe, ona održava kvalitetu šest do devet mjeseci ako je zamrznuta. Konzervirana tunjevina može trajati i dvije do pet godina više od naznačenog roka trajanja, ali samo ako nije otvorena.
4) Sir
Svi sirevi općenito traju duže od istaknutog roka trajanja. Čak i ako se pojavi plijesan na jednom mjestu, taj se komad može odrezati, dok je ostatak siguran za jelo ako nema neugodan miris. Ako sir miriše isto kao i kad ste ga kupili, sasvim je siguran za jelo.
5) Mlijeko
Mlijeko može održati kvalitetu i do pet dana duže od roka trajanja štampanog na pakiranju. To ovisi o količini masti u njemu. Mlijeka s niskim udjelom masti mogu nadmašiti rok trajanja i sedam do 10 dana, dok ona masnija uspijevaju u tome pet do sedam dana. Pokvareno mlijeko ćete prepoznati po tome što ima grudice i kiselkasti miris.
6) Konzervirana hrana
Većina konzervirane hrane, ako konzerva nije otvorena, može trajati znatno duže od istaknutog roka trajanja. S izuzetkom rajčice i ananasa, koji sadrže visoke količine kiselina, konzervirano povrće i neke konzervirane juhe mogu se sigurno jesti i godinu ili dvije poslije isteka roka trajanja. Konzervirano meso traje i duže – od tri do pet godina.
7) Zamrznuto voće i povrće
Neotvoreno zamrznuto voće i povrće može se koristiti i osam do 10 mjeseci poslije isteka roka trajanja.
8) Jogurt
Neotvoreni jogurt, odložen u hladnjak, može biti dobar za piće i dva do tri sedmice poslije štampanog roka trajanja. Ako ga zamrznete, on se može upotrijebiti i poslije dva mjeseca.
9) Hljeb
Rezani hljeb može održati svoju kvalitetu tri do četiri dana poslije roka trajanja ako se drži u hladnjaku. Ako nigdje nije pljesniv, dobar je za jelo, ali ako je samo jedan komad pokvaren, bacite čitav hljeb.
10) Kečap i senf
Neotvorena pakiranja kečapa su dobra za korištenje do šest mjeseci po isteku roka trajanja, dok senf, čak i ako je otvoren, ako se drži u hladnjaku, može trajati i godinu dana duže nego što piše na pakiranju.