Potrebni sastojci za fermentaciju: 285 ml hladnog mlijeka, 225 g bijelog brašna, a za ostalo vam je potrebno: 150 g brašna, 25 g praška za pecivo, 25 g maslaca, 1 kašičica soli, malo šećera
Ovaj recept poseban je po tome što se za pripremu hljeba koristi prašak za pecivo, bez kvasca.
Potrebni sastojci za fermentaciju: 285 ml hladnog mlijeka, 225 g bijelog brašna, a za ostalo vam je potrebno: 150 g brašna, 25 g praška za pecivo, 25 g maslaca, 1 kašičica soli, malo šećera.
Priprema:
1. Pomiješajte mlijeko i brašno (285 ml hladnog mlijeka, 225 g bijelog brašna) te prekrijte posudu i ostavite 30 minuta.
2. Zagrijte rernu na 210 stepeni.
3. Namastite duboku posudu za pečenje.
4. Ostale sastojke sad dodajte u posudu i povežite miješanjem.
5. Nakon što je prošlo 30 minuta, dodajte te sastojke u prvu posudu sa mlijekom i brašnom.
6. Dobro i brzo sve izmijesite te tijesto oblikujte u loptu.
7. Stavite tijesto u posudu za pečenje te prekrijte masnim papirom.
8. Prekrijte još jednom posudom za pečenje kako bi se zadržala vlažnost.
9. Pecite 30 minuta.
10. Maknite poklopac i papir te ostavite da se peče još desetak minuta.