Trebinjska firma “Anđelić” u posljednjih mjesec dana plasirala je na evropsko tržište velike količine biljke srijemoš. Ovo je jednogodišnja biljka koja se pojavljuje u prirodi na početku proljeća i izuzetno je zdrava za ljudski organizam. Poznatija je i pod nazivom divlji bijeli luk.
Izvozni hit ove godine je biljka srijemoš koja se pojavljuje samo u prirodi, raste u prirodi i vjesnik je proljeća. Nema je u plantažnom uzgoju, što znači da je malo komplikovano doći do nje, ali je izuzetno zdrava za ljudski organizam, smanjuje holesterol i masnoće u krvi.
Firma “Anđelić” u posljednjih mjesec dana izvezla je veće količine prerađene biljke srijemoš na tržište Evropske unije. I prije je ova firma radila sa ovom biljkom, ali ove godine postala je izvozni hit. Zaposleni ističu da je za ovom biljkom velika potražnja na različitim sajmovima, pošto je izuzetno zdrava za ljudski organizam.
“Svjež se radi i treba deset klograma za jedan kilogram suvog, naravno po organskim principima i mi to radimo u sušari u pogonu u Nevesinju, a finalnu preradu ovdje u Trebinju”, kaže Radovan Anđelić, vlasnik firme “Anđelić”, Trebinje.
Nakon berbe srijemoša ova biljka se suši i ide na daljnju obradu. U pitanju je sjeckanje na različite frakcije, a sve zavisi od zahtjeva kupaca. Usitnjavanje se radi od sitno sjeckanog do brašna. Rad sa srijemošom traži posebne uslove.
“Imamo povoljne uslove što se tiče vlage, vlaga treba da bude pod kontrolom jer proizvod je jako hidroskopan i treba se voditi računa o ambalaži gotovog proizvoda, kese su sa celofanom – u sredini papir, celofan pa papir”, pojašnjava Siniša Traparić, šef proizvodnje firme “Anđelić”, Trebinje.
Srijemoš je izuzetno zdrava i ljekovita biljka. Pomaže ljudima kod nadražaja disajnih organa, čisti krv, snižava krvi pritisak, reguliše holesterol i trigliciride. Raste u brdsko planisnkim krajevima i, nažalost, kod nas nije mnogo u upotrebi. Anđelić kaže da na području nevesinjske opštine ljudi srijemoš nisu ni brali.
“Na području Nevesinja ljudi nisu to ni brali, dok se biljka na području Tjentišta, Foče i centralne Bosne tradicionlno bere. Cijena otkupa je bila dobra, kretala se od šesdeset do osamdeset pfeninga za kilogram svježeg srijemoša”, kaže Radovan Anđelić, vlasnik firme “Anđelić” Trebinje.
Srijemoš se jede svjež, od njega se prave razne tinkture, a biljka se može pripremiti u blenderu, sa vodom i taj sok zamrznuti. Možda je za neke ljude problem njegov miris, jer miriše kao bijeli luk, pa mnogima miris pretstavlja problem.