Treba povući poteze kao što su smanjnje uvoza krompira mesa i mlijeka, čega imamo viška dok se naše ne plasira, smatra Bićo
Koronavirus znatno je utjecao na sve oblasti kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegvoini. Poljoprivrednici i dalje rade, siju i uzgajaji kao prije pandemije, međutim, kako nam je rekao Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.
- Problema u poljoprivredi uvijek ima. Na početku pandemije se činilo da se vlast probuldila i to na svim nivoima. Svi su se tada uključili da se pomogne i da se poveća proizvodnja. To je dobra strana. Međutim, imamo problem što se ništa ne radi strateški i sa ciljem. Došli smo u situaciju da imamo višak robe. Imamo ogromne viškove mlijeka koje ne možemo da plasiramo. Imamo povećanu proizvodnju a dobro smanjenu potrošnju - kaže Bićo.
Nema turista, nema dijaspore, građani štede, ostaju bez posla i manje troše. Ističe i da je dosta ugostiteljskih objekata zatvoreno, skoro svi hoteli, a oni su dobrim dijelom nabavljali mlijeko i ostalu robu.
- Imamo ogromne viškove proizvoda. To bi se moglo riješiti na razuman način, odnosno na logičan način. Tu bi trebao državni ministar Košarac da se angažuje i da se smanji uvoz. Treba povući poteze kao što su smanjnje uvoza krompira mesa i mlijeka, čega imamo viška dok se naše ne plasira - smatra Bićo.
Ponavlja da ih ugrožava uvoz, jer dolazi nekvalitetna jeftinija roba, a domaće stoji.
- Također, nisu mi jasne cijene u trgovinama. Otkupne cijene padaju a to što se dešava na policama to je do trgovaca. Mlijeko je jeftinije, cijena mesa se obara. Sa 4,20 je palo na 3,5 KM i opet su iste cijene ili više - kaže Bićo.
Gordana Bulić ispred Udruženja potrošača ''Klub potrošača'' Tuzla kaže da nemaju prijava enormnih skokova cijena.
- Cijene su skoro pa iste, ali može biti i jeftinije. Domaći trgovci drže cijene, čak je pojedinih artikala pala cijena, ali možda ne dovoljno - kaže Bulić.
Kaže da je očito da mesari dobro zarađuju, ali da ostali poljoprivrednici i nemaju neke koristi što ima toliko rezerve.
- Paprike, paradajiz i ono što je na zmaku sezone cijene su dosta porasle. Ono što se uvozi drži svoju cijenu. Mandarine su bile i pola marke, a sada su 1 KM. Kako je krenula pandemija, svi su se trudili i da proizvedu proizvode u svojim baštama što se također odrazilo na kupovinu na špijacama, tržnicama i prodavnicama. Dosta je ugostiteljskih objekata zatvoreno, ali zato više kupujemo i kući pravimo - kaže Bulić.