Pin It

Dok su okolne planine skrivene u magli, u selu Dujmovići kod Trnova protiče još jedan sasvim običan jesenji dan. Kada se ima posla, dan se provodi uz stoku i na njivi, kada nema, onda se grije u toplini svog doma. 

dujmovici 1 

Ekipa BHRT-a tako je zatekla i Salema Brutusa, tek što se vratio od ovaca koje je čuvao u selu. U svom domaćinstvu, on sa suprugom provodi penzionerske dane.

Baviti se stočarstvom nije jednostovano, bude težih i lakših dana, ali na kraju se uglavnom i isplati. Bitno je da se prije zime obezbijedi dovoljno hrane za stoku jer zime među ovim planinama mogu biti veoma duge. 

S obzirom da Trnovo i Sarajevo nisu daleko, mnogo ljudi iz grada dolazi u Dujmoviće, bar tokom vikenda. 

Neki provode penzionerske dane u rodnom kraju, jer imaju svoj mir i slobodu u prirodi. Međutim, sve je manje onih koji uzgajaju stoku i bave se ratarstvom kao što je to nekada bilo u ovom selu.

Dok ga snaga služi, Salem planira raditi u svom selu. Brojne sadnice voća, bašta i stoka su mu zanimacija, ali i korist za cijelu porodicu. Uz to, odvikao se već od gradskih gužvi, betona i buke.

Ovog susretljivog i veselog domaćina, naša ekipa je ostavila da se posveti svakodnevnim poslovima, uz želju da zima ne bude toliko hladna i teška - u zagrljaju Bjelašnice i Treskavice.

Izvor