Pin It

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa direktorom Agrarnog fonda Trebinja Veskom Dutinom o mogućnostima izvoza poljoprivrednih proizvoda animalnog porijekla iz Hercegovine u zemlje članice Cefte, EU i na tržišta drugih zemalja.

kosar111

Fokus sastanka bio je na projektu "Hercegovačka kuća", koja posluje u okviru Agrarnog fonda grada Trebinja, a otkupljuje autohtone proizvode malih poljoprivrednih proizvođača hercegovačke regije i plasira ih na tržište pod svojom robnom markom.

Košarac je naglasio da podržava trud i napore Agrarnog fonda grada Trebinja s ciljem omogućavanja što boljeg plasmana tradicionalnih hercegovačkih proizvoda na nova tržišta, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
 
"Razmotrili smo mogućnosti kako da institucije na nivou BiH, koje su nadležne za spoljnotrgovinski promet, daju doprinos da se proizvodi `Hercegovačke kuće` u što skorijem roku nađu na tržištima izvan Republike Srpske i Bosne i Hercegovine", rekao je Košarac.

On je od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražio da u narednom periodu izvrši upis Agrarnog fonda grada Trebinja u registar odobrenih izvoznih objekata, kako bi se "Hercegovačkoj kući" omogućilo da svoje proizvode plasira na tržište Srbije.

"Informisan sam da Agrarni fond grada Trebinja planira otvoriti objekat `Hercegovačke kuće` u Beogradu, zbog čega im je potrebno da u što skorijem roku budu registrovani kao odobreni izvozni objekat. Uložićemo dodatne napore da, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH, realizujemo ovaj cilj, jer smo opredijeljeni da našim poljoprivrednicima iz Hercegovine obezbijedimo ulove za plasman proizvoda na tržište Srbije, ali i drugih zemalja Cefte, EU i druga tržišta", poručio je Košarac.
 

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedan je od najznačajnijih oblika podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

"U potpunosti smo opredijeljeni da afirmišemo naše poljoprivrednike iz Hercegovine i drugih krajeva Republike Srpske, te projekte poput `Hercegovačke kuće` i `Krajiške kuće`, kako bi se njihovi proizvodi našli, ne samo na regionalnim tržištima, nego i u EU i tržištima drugih zemalja poput Rusije, Kine i Turske", zaključio je Košarac.

Direktor Agrarnog fonda Trebinja Vesko Dutina izjavio je da je "Hercegovačka kuća" otvorena u Trebinju 2017. godine i tokom četvorogodišnjeg poslovanja potpisala je ugovore sa 118 poljoprivrednika.

"Danas imamo više od 1.000 artikala i tri prodajna objekta - u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Novom Sarajevu. Uspjeli smo da u našim prodajnim objektima ostvarimo promet veći od 1.200.000 KM. To je ukupna vrijednost otkupljenih poljoprivrednih proizvoda", pojasnio je Dutina.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković. 

Izvor