Da pripremanje zimnice postaje luksuz, svjedoče cijene povrća na tržnici.
Da pripremanje zimnice postaje luksuz, svjedoče cijene povrća na tržnici, potvrdili su vlasnici štandova za "Nezavisne novine".
Kako kažu, sezona već u velikoj mjeri traje, a cijene nikada nisu bile više, naročito cijena krastavaca.
"Radim ovdje dosta dugo, najstariji sam radnik tržnice, i mogu reći da cijena krastavaca nikada nije bila viša", kazao je Rade Stanivuković za "Nezavisne novine" te dodaje da mali krastavci ove godine idu do četiri KM.
"Prošle godine cijena krastavaca bila je od 1,50 do 2,50 marke", pojasnio je on te dodao da prema procentu poskupljenja krastavci ove godine drže rekord.
Kako kažu na tržnici, cijena kupusa varaždinca varira iz dana u dan, a cijena vreće dostiže čak 14 KM.
"Cijena kupusa nije stalna, kada nam dođe nabavka taj dan je najjeftiniji i dostiže cijenu od osam do 12 KM", kazala je jedna prodavačica.
Dodaje da polubijeli kupus košta sedam KM, ali da se više kupuje varaždinac, čija je cijena daleko viša.
"Kako još traje sezona, najveća je potražnja za kupusom, krastavcima i paprikama", potvrdili su sagovornici "Nezavisnih novina".
Prema njihovim riječima, paprike jesu poskupjele, ali dosta manje u odnosu na krastavce i kupus.
"Trenutna cijena žute paprike babure je do 2,50 KM, dok je cijena paprike roge ove godine do tri KM", istakli su oni.
Prošle godine, kako kažu, cijena babure je bila od 1,50 do dvije KM, a roge od dvije do 2,50 KM.
"Patlidžan nije poskupio u odnosu na prošlu godinu, a njegova trenutna cijena je dvije KM jer već prolazi sezona. Prošli mjesec je koštao 1,50 KM", naglasili su oni.
Zanimljivo je, kako navode, da su feferoni dosta jeftiniji.
"Prošle godine cijena feferona bila je čak pet KM, a trenutna cijena domaćih feferona je tri KM", poručila je prodavačica jednog štanda.
Inače, kako su zaključili radnici tržnice, uz krastavce ove godine su najviše poskupjele banane.