Pin It

Klimatske promjene posebno se odražavaju na poljoprivredu. Ekstremne temperature praćene sušom uzele su danak u proizvodnji kukuruza, a ogromnu štetu pretrpjeli su i proizvođači krompira. Mnogi od njih nisu imali šta ni da izvade, jer kažu da je krompir zbog velikih vrućina skuhan u zemlji. 

Umjesto punih gajbi i paleta, Nasir Karijašević ove godine sa svoje parcele pod krompirom nije imao ništa, jer je skoro sav rod zbog ekstremnih vrućina skuvan u zemlji.

"Negdje ostala sama kora, negdje u fazi truleža ili je skroz istrulilo, pobijelilo. Ja sam otišao, kad sam vidio da nema, uzeo tanjiraču i potanjirao, a što se tiče čipsa ovog što sam sijao, išao sam, probao, nisam imao ništa da izvadim, tri metra, mali krompir da uzmem, nisam imao računa da vadim", priča nam proizvođač povrća iz Janje Nasir Karijašević.

Proizvođačima u Janji već godinama cjelokupan rod industrijskog krompira otkupljuje lokalna fabrika koja obezbjeđuje repromaterijal. Sada te obaveze ne mogu da ispune. 

"Mi ne možemo da podmirimo kapacitet fabrike, nekad smo tri puta više vadili nego što fabrika može da preradi, sad ne možemo ni 10 % da pratimo kapacitete fabrike. Ove godine na području Janje krompir je totalno podbacio, industrijski pogotovo, a tako i konzumni", navodi Mujo Bogaljević iz Poljoprivredne zadruge "Agrofarmer" Janja.

Klimatske promjene uzimaju danak, kažu agronomi i dodaju da je, osim ekstremnih temperatura, prisutan i problem insekata.

"Jako je velika invazija insekata, povećali su se dani sa visokim temperaturama i to je dovelo sa sobom i promjenu u sastavu insekata. Imamo zime bez mrazeva. To je prosto nezamisliva proizvodnja da se ne vrši suzbijanje, vrijeme nam je to nametnulo", ističe agronom Gordana Gajić.

Povrtari, oslonjeni na agrarni budžet, računaju, kao i zadnjih nekoliko godina, na raniju isplatu podsticaja za proizvedeno i prodato povrće, da bi bez poteškoća mogli početi novi proizvodni ciklus.

Izvor