Mala sirana iz Širokog Brijega, Llaeth, uspješno gradi svoje ime na domaćem tržištu. Osnovana prije pet godina, ova specijalizirala se za proizvodnju mliječnih proizvoda. Danas njeni proizvodi zauzimaju mjesto na policama vodećih trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini.
“Registrirani smo kao d.o.o., a na tržištu smo se pojavili s kozjim sirom 2020. godine. Dvije godine kasnije, započeli smo proizvodnju kravljeg sira”, kaže nam Josip Buhač iz ove sirane.
Stada uglavnom na ispaši
Sirana Llaeth najzastupljenija je u Hercegovini, ali se njeni proizvodi mogu pronaći u većim marketima širom zemlje. Dio mlijeka dolazi s vlastite farme koja broji 70 grla koza, dok kravlje, kao i ostatak kozjeg, otkupljuju od lokalnih kooperanata s područja Hercegovine.
Stada, kako farme, tako i kooperanata, veći dio vremena borave u prirodi, na ispaši što rezultira jako kvalitetnim mlijekom. Buhač nam pojašnjava i proceduru izrade tradicionalnog kravljeg tvrdog punomasnog sira iz mijeha.
“Preradom mlijeka napravimo mladi sir, kasnije ga stavljamo u mijeh, kožu od kozleta ili janjeta, u kojem on zrije minimalno 80 dana uz stalnu njegu mijeha u zrionici sa idealnim uvjetima zrenja”, ističe.
Kako je poznato, BiH godišnje izdvaja milione maraka na uvoz sira, no, ovaj proizvođač ističe kako potražnja za domaćim proizvodima raste, a Llaeth to osjeti i kroz vlastitu prodaju.
Kozji sir iz mijeha s dvije zlatne medalje među najboljima u BiH
“Ljudi žele znati šta jedu, sve više traže domaće proizvode. Naša prodaja raste otprilike deset posto godišnje. Lagano širimo i prodaju u BiH. Za sada je domaće tržište dovoljno, ali ukoliko se kapaciteti povećaju, razmišljat ćemo i o izvozu”, dodaje naš sugovornik.
Godišnja proizvodnja 10 tona
Na godišnjem nivou sirana proizvede oko deset tona sira, a svoje proizvode predstavljaju uglavnom na sajmovima u BiH, najčešće onima vezanim za vino i gastronomiju, a mi smo ih sreli na nedavno održanom “Sarajevo Wine Festu”.
“Plan nam je nastaviti širiti proizvodnju, ali i očuvati vrhunsku kvalitetu sira, što nam je od početka prioritet,” zaključuje Buhač.
Osim različitih vrsta sireva, u ponudi je i sirutka od kravljeg mlijeka. Sirana Llaeth je dokaz da se trud i kvalitet domaći proizvođači prepoznaju na tržištu.