Pin It
Probali su Livanjski sir napraviti svugdje, ali ne može, on traži posebnu klimu, trave, mlijeko, ističe Baković

1972323

Uz Visočku pečenicu i Nevesinjski krompir, uskoro bi mogao biti brendiran i Livanjski sir. Naime, zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom geografskog porijekla te zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom porijekla Livanjskog sira podnijelo je Udruženje proizvođača tradicionalnog livanjskog sira Cincar. 

Omjer
Kako je za Oslobođenje kazao Jozo Baković, predsjednik Udruženja Cincar, konačno su se prije nekog vremena stekli uslovi da proizvodu budu zaštićeni u skladu sa standardima Evropske unije.

- Mi smo prije nekoliko godina pripremili sve potrebne dokumente i čekali smo samo da se steknu zakonski preduslovi kako bismo mogli krenuti u zaštitu Livanjskog sira. Osim zaštite geografskog porijekla, ono što je posebno važno jeste da mi jedini tražimo zaštitu izvornosti i to je da tako kažemo najjači vid zaštite jednog proizvoda, istakao je Baković.

Kako je Udruženje napisalo u svom zahtjevu, porijeklo Livanjskog izvornog sira i njegova usklađenost sa specifikacijom dokazuju se putem dokumentacijskog sistema koji podrazumijeva dokumentiranje svih koraka u postupku proizvodnje, od proizvodnje stočne hrane i uzgoja životinja, preko proizvodnje i zaprimanja sirovina, do proizvodnje i isporuke gotovog proizvoda.

VEZANI TEKST

Brendiranjem pečenice protiv plagijata
- Danas se kod nas Livanjskim sirom naziva da kažem sve i svašta. Ukoliko je mlijeko kupljeno pa dovezeno u Livno, to više nije Livanjski sir, to je samo sir napravljen u Livnu, a razlika je ogromna. Moraju to biti sirovine s ovog područja, jer probali su ga svugdje praviti, ali jednostavno ne može. Prvo morate imati ovce pramenke, zatim tu su odgovarajuća klima i brojni sunčani dani koje ovaj lokalitet ima. Također, posebnost su i trave s ovog područja, klima, ali najvažnije ovčije mlijeko koje se u omjeru 70-30 posto miješa s kravljim i to daje najbolji i jedinstveni Livanjski sir, poručio je Baković.

Zadruga
Zadruga, koju je ovo udruženje osnovalo, okuplja 20-ak proizvođača koji prave izvorni Livanjski sir.

- U zadrugu se može prijaviti svako ko zaista želi da radi po pravilniku i proizvodi izvorni Livanjski sir, kazao je Baković, dodajući da je bilo krajnje vrijeme da se bar jedan sir u BiH zaštiti.

ALEMA PENDEK

Izvor