Pin It

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu Lancet, utvrđeno je da će riža biti sve otrovnija usljed zagrijavanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljendioksida (CO2). Potencijalna posljedica je rizik od raka i drugih bolesti kod miliona ljudi.

Riža je širom svijeta osnovna namirnica. Skoro pola globalne populacije, posebno u zemljama u razvoju, upravo rižom zadovoljava svoju potrebu za hranom. No, način na koji se ona uzgaja, a to je na potopljenim poljima, te njena visoko porozna struktura znači da može upiti neuobičajeno mnogo kancerogenog arsena koji je posebno opasan za bebe.

Biljni fiziolog, profesor na Univerzitetu Columbia Lewis Ziska je tri decenije proučavao rižu, a nedavno je svoje istraživanje fokusirao na to kako klimatske promjene utječu na nivo hranjivih tvari u mnogim usjevima, među kojima je riža.

Udružio se s istraživačima iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država kako bi proveo prvu ovakvu studiju, istražujući kako različite vrste riže reagiraju na rast temperature i CO2. Zajedno su uzgajali rižu na kontroliranim poljima, podvrgavajući je različitim nivoima temperature i CO2. Tom prilikom su utvrdili da se povećava količina neorganskog arsena onda kada rastu i temperatura i CO2.

Arsen se prirodno nalazi u ribi, školjkama, vodi ili tlu. S druge strane, neorganski arsen je u industrijskim materijalima i dolazi u kontakt s vodom, što je slučaj i s vodom za potapanje rižnih polja. Razlog zbog kojeg su ta polja potopljena jeste što riža dobro raste u vodi. Shodno tome, riža upija vodu i sve što je u njoj, pa i arsen, bez obzira da li se on pojavljuje prirodno ili ne. Riža se uglavnom uzgaja na prethodno opisani način.

Utvrđeno je i to da će se povećati količine arsena zbog klimatskih promjena. Ziska je upozorio da je neorganski arsen najveća opasnost po čovjekovo zdravlje.

Izloženost neorganskom arsenu je povezana s rakom kože, mokraćne bešike i pluća, srčanim oboljenjima i neurološkim problemima kod novorođenčadi. Istraživanjima u dijelovima svijeta s visokom potrošnjom riže je utvrđeno da neorganski arsen povećava rizik upravo od raka.

U Sjedinjenim Američkim Državama je ranije ograničeno koliko riža može sadržavati arsena, a istraživači smatraju da se ta ograničenja moraju pooštriti. Osim toga, istraživači ukazuju na potencijal uzgoja sojeva riže koji manje upijaju vodu te pozivaju na edukaciju potrošača o alternativama riži, piše portal Fast Company.

Izvor