Pin It

Svjetski dan hrane ove godine obilježavao se pod sloganom ”Gaji, hrani, podržavaj. Svi zajedno. Naše akcije naša su budućnost”, sa fokusom na jačanje prehrambenih sistema i smanjenje broja gladnih u svijetu. Sokolački proizvođači hrane uglavnom su povećali proizvodnju u odnosu na prošlogodišnju a tome su pomogle akcije besplatne podjele sjemena kako bi se osigurale dovoljne količine hrane.

organicbreedgoats

Jedan od rijetkih koji su se na Sokocu odlučili na organsku proizvodnju kozjeg mlijeka i mliječnih proizvoda je Marko Nikolić, čije stado pase na preko 1000m nadmorske visine. Kako nam je Marko rekao, ideja o ovakvom tipu proizvodnje javila se spontano.

”Prvo sam nabavio nešto za svoju porodicu, međutim zbog velike potražnje sam svake godine morao proširivati stado kako bih podmirio tržište”.

Nikolić naglašava da su kozji proizvodi zdravi i korisni, pogotovo za djecu.

”Moje stado koristi preko 500 biljaka u toku jednog dana pa vi zamislite kakav biste organizam imali kada biste pili čaj od tih biljaka” ističe Nikolić.

Marko kaže da ovakav tip proizvodnje zahtjeva određena znanja ali i mnogo truda.

”To je životinja koja ima i svoje prednosti i mane, životinja koja može biti divlja ali i veoma pitoma tako da to mora biti spoj nauke i stočarstva” naglašava Nikolić.

On kaže da osim njega, u ovoj lokalnoj zajednici postoji još ljudi koji se bave kozarstvom ali da se oni tom proizvodnjom bave isključivo za svoje potrebe.

”Ljudi obično drže po 2-3 grla, rijetko ko bude sa stadom od 8 do 12 časova na ispaši po svim vremenskim prilikama. To sve zahtjeva veliki ulog i trud. Ustajanje ujutru u 5 sati a naveče do 11, pola 12 se ne ulazi u kuću”.

Sagovornik, pored standardnih mliječnih proizvoda pravi i meleme koje izvozi u zemlje regiona, Evrope ali i u daleku Australiju.

U Markovom stadu trenutno je pet vrsta koza, a prema njegovim riječima najbolja se pokazala domaća bjelka.

Izvor