Pin It
 
Švicarska je zabranila mljevenje živih mužjaka pilića u industriji jaja. Ova zemlja je izrazito aktivna na poljima vezanim za smanjenje okrutnosti prema životinjama.

Prošle sedmice je švicarski parlament izglasao zabranu mljevenja muških pilića rođenih u industriji jaja. Budući da muške kokoši ne polažu jaja, one su neprofitabilne za ovaj sektor i obično se uništavaju odmah nakon što se izlegu. U Švicarskoj se svake godine ubije oko tri miliona ovakvih pilića.

Mljevenje nije uobičajeno u zemljama Srednje Evrope, jer se muški pilići obično uguše pomoću plina CO2. Međutim, političari su insistirali na simboličnoj formalnoj zabrani.

- Tendencija uzgoja pojedinih vrsta samo zbog proizvodnje jaja ili mesa pretvara životinje u puke objekte. To je dovelo do apsurdnih praksi poput drobljenja živih mužjaka - stoji u saopćenju Odbora Zastupničkog doma.

Alternativne mogućnosti

Daniel Würgler iz GalloSuisse, koji prodaje švicarska jaja i politički zastupa proizvođače jaja, kazao je:

- Trudimo se da pronađemo alternativne mogućnosti. Nadamo se da ćemo pronaći najbolje moguće rješenje uzimajući u obzir sve aspekte, uključujući potrošače, troškove proizvodnje, raspoložive resurse, dobrobit životinja, etiku, ekosistem i tako dalje.

Švicarska testira alternative, poput uzgoja muških kokoški za mesnu industriju. Također se istražuje tehnologija koja bi mogla utvrditi spol pilića prije nego što se izleže. Takvu tehnologiju u Njemačkoj već koristi kompanija SELEGGT. Istraživači koriste laser kako bi stvorili sićušnu rupu u ljusci jajašca, izvadili malu količinu tekućine, a zatim je testirali na hormon estrone sulfat, koji je prisutan samo kod ženskih kokoški.

SELEGGT radi na tome da omogući besplatnu dostupnost tehnologije za mrijestilišta, što potencijalno pomaže da se spasi 45 miliona muških pilića koliko ih svake godine ubije njemačka industrija jaja.

Švicarska i dobrobit životinja

Švicarska će se javnost izjasniti i o tome treba li zabraniti industrijski uzgoj životinja budući da je prikupljeno 100.000 potpisa potrebnih za referendum.

Zemlja će također glasati o tome treba li dopustiti testiranje proizvoda koji se prodaju u Švicarskoj na životinjama.

Istraživanje je pokazalo da 2,6 miliona Švicaraca - ili 31 posto populacije - jede meso u ograničenim količinama ili su ga potpuno prestali jesti.

Izvor