Umjesto da traktori vuku prikolice pune tek ubrane salate, radnici ih pakuju i otpremaju u restorane i prodavnice širom Sjedinjenih Američkih Država, na farmi Jacka Vesseyja u Kaliforniji plug je prošao kroz lijehe i lijehe ovog povrća i uništio ga.
"Krv, znoj i suze smo ostavili u usjevima" rekao je Vessey, predsjednik Holtvilla, Vessey and Company, Inc u Kaliforniji. "Da bismo ih na kraju samo preorali. To je baš bolno."
Karantin koji je počeo sredinom marta u većini američkih država, rezultirao je gomilama voća i povrća namijenjenih restoranima širom zemlje koje zemljoradnici nisu imali kome isporučiti jer su kupci otkazali narudžbe.
Odluka o uništavanju usjeva nije bila lagana za Vessey. Ali on nije mogao platiti radnike, pakiranje i skladištenje robe koje distributeri neće kupiti. Prije dvije sedmice otpustio je 150 do 200 sezonskih radnika.
Vessey, poljoprivrednik četvrte generacije u porodici, uništio je 350 hektara salate, ili približno 1,46 miliona dolara vrijednosti. Nije sam. I drugi zemljoradnici u Kaliforniji, vrhunski američki proizvođači voća i povrća, suočavaju se s istom dilemom.