Pin It

Trgovački centri u Srbiji, prema propisima koji su na snagu stupili još početkom godine, jaja više ne moraju da drže u rashladnim vitrinama, već na temperaturi iznad pet stepeni, kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i pojašnjavaju da nema razloga za brigu da će to uticati na kvalitet namirnice jer njoj najviše odgovara takva temperatura.

 egg 1

Trgovački centri u Srbiji, prema propisima koji su na snagu stupili još početkom godine, jaja više ne moraju da drže u rashladnim vitrinama, već na temperaturi iznad pet stepeni, kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i pojašnjavaju da nema razloga za brigu da će to uticati na kvalitet namirnice jer njoj najviše odgovara takva temperatura.

 

Načelnik Odjeljenja veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Zoran Ivanović kaže da je Pravilnikom o kvalitetu jaja, koji je u primeni od ove godine, propisano da taj proizvod može da se čuva na nižoj temperaturi od pet stepeni samo tokom transporta koji je kraći od 24 sata ili u maloprodajnim objektima u periodu kraćem od 72 sata.

Pravilnikom je predviđeno da se jaja čuvaju na temperaturi višoj od pet stepeni.

Ističe da je Pravilnik o kvalitetu jaja stupio na snagu još 1. januara, ali da su sada pojedini komercijalni lanci počeli da rade marketinšku kampanju u vezi toga sa tim kako da se čuvaju jaja van rashladnog sistema.

"Potrošači su i ranije mogli da primete da su se jaja čuvala u vitrinama gde i mlečni prozvodi, čija je je temperatura skladištenja plus osam stepeni pa praktično i nema neke razlike", naveo je Ivanović.

Podsjeća da se hrana životinjskog porijekla čuva na temperaturi plus osam stepeni, a svježe meso i proizvodi od mesa na temperaturi od dva do četiri stepena.

On je dodao da su mnoge naučne studije upoređivale načine čuvanja jaja, na temperaturi višoj od pet stepeni i sobnoj i da se nije došlo ni do kakvih saznanja da je kvalitet jaja pogoršan, odnosno da hlađenje utiče nepovoljno na kvalitet.

Precizira da nagle promene temperature utiču na kondenzaciju vlage na površini jaja što može da doprinese razmožavanju mikroorganizama i da oni tako lakše produru u ljusku.

Ivanović ukazuje da briga o bezbjednosti hrane počinje već na farmi i dodaje da jaja moraju biti označena u skladu sa Pravilnikom, te da imaju i naznačen rok upotrebe.

Ističe da su potrošaci savjesni i da prijavljuju sve slučajeve kada primete da nešto nije u skladu sa propisima.

"Naše kontrole su pojačane usled aktuelne situacije, na terenu smo svakog dana i nemamo nekih alarmanatnih saznanja", kaže Ivanović.

Bilo je pojedinačnih slučajeva kada je veterinarska inspekcija povlačila hranu iz prometa koja nije bila bezbjedna ili nije imala podatke o sljedljivosti.

(Telegraf.rs)

Izvor