Cijene šparoga u susjednoj Hrvatskoj na početku sezone dosežu i šest eura za vezicu što znači da je za kilogram potrebno izdvojiti oko 35 eura, a što je više od cijene teletine, ribe, ali i bifteka. Dok mnoge čudi cijena samoniklog povrća, prodavači tvrde da vrijedi izdvojiti novac.
Šparoge su sezonsko povrće koje se u Hrvatskoj smatra prvim vijesnikom proljeća i vrlo su zastupljene u tamošnjoj kuhinji. Ova namirnica se može pripremiti na razliliče načine i smatra se posebno zdravom, međutim, njena cijena je ono što iznenađuje javnost u susjednoj zemlji.
Naime, kako prenose hrvatski mediji na tržnicama od Zadra do Virtualne dubrovačke pjace šparoge se prodaju po cijeni od tri do šest eura za vezicu.
Kako u vezici otprilike ima 15 dekagrama ovog povrća, zaključuje se da je za kilogram potrebno izdvojiti oko 35 eura što je više od cijene teletine, ribljih specijaliteta pa čak i bifteka.
Mnogima nije jasno zbog čega samonikla biljka ima toliku cijenu, uzevši u obzir da ne zahtijeva nikakav trud oko njenog uzgoja.
Prodavači kao opravdanje za cijenu navode trud za njihov pronalazak jer ne rastu na poljima već uz kuće i puteve gdje je toplije. Navode i kako je potrebno hodati kroz grmlje i nepristupačne šume te da vrijede svakog centa.