Pin It

U Vlasenici je održan 9. Sajam poljoprivrede na kojem je nastupilo oko 70 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Vlasenički Sajam poljoprivrede je ove godine održan pod sloganom „Domaće je uvijek bolje“. Cilj Sajma je promocija poljoprivredne proizvodnje i podizanje nivoa svijesti o kvaliteti i važnosti kupovine domaćih proizvoda.

IFETA MERJEMIĆ, Udruženje žena "Jadar", Konjević Polje

Ovdje je jako lijepo, gostoprimljivi su, prijatni…ovo je nešto što je ženama sa sela baš nešto najdraže, da se okupimo, da se vidimo, a bogami i sjemena da razmjenimo…imamo sok stopostotni od jabuke, od dunje, imamo od ruže, sve imamo ove proizvode naše domaće bestilj, znači naša starinska jela, naši starinski proizvodi koji su naše nene bake pravile, mi smo prenijele tu tradiciju.

Na Sajmu se predstavila i Mreža žena Podrinja koja uključuje oko 200 članica i udruženja. Raduju se i Sajmu „Žene sa sela“ koji se povodom Međunarodnog dana žene na selu, 19.10. tradicionalno održava u Tuzli.

SUADA OBRADOVIĆ, Mreža žena u Podrinju

Od naših članica imamo baš raznovrsnih proizvoda, imamo kupinovo vino, džemove malina, kupina, šipurak, imamo domaći pekmez, sokove, orase, brašno…Sajmovi su vrlo važni za žene sa sela. Mi nemamo priliku što se tiče naših proizvoda da izadjemo negdje u javnost i onda nam ovo dođe prilika da se povežemo…

MIROSLAV KRALJEVIĆ, načelnik Općine Vlasenica

Činjenica da smo mi ove godine otvorili Ski centar Igrišta koji je organizovan u okviru OC Jahorina i sve ovo ovdje što će nam trebati u budućnosti pokazuje da su sve ovo jako bitne stvari da podržimo i selo i grad u kontinuitetu... Ovo jeste suština, praviti organsko, praviti domaće, praviti ono što je naše najbolje i na taj način se plasirati na svjetskom tržištu

Sajam je ogranizovala Opština Vlasenica pod pokroviteljstvom Privredne komore i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor