Optimalno vrijeme za sadnju krompira je od sredine marta do kraja aprila, a optimalne temperature od 6 do 8°C, dok je za rast gomolja potrebno i do 20°C.
Iako u svijetu postoje hiljade vrsta krompira, u svakodnevnoj prehrani razlikujemo dvije, i to po boji kore - bijeli i crveni krompir. Obično je bijeli (odnosno žućkasti) brašnastiji pa je prikladniji za čorbe, variva, pire i slično.
U staro doba neven su ljudi koristili i kao predskazatelj kiše, odnosno ako su glavice ujutro nakon sedam sati bile zatvorene, znalo se da taj dan treba očekivati kišu. Danas je poznato i da se, osim u ljekovite svrhe, može koristiti i za prehranu te kao prirodna boja u industriji hrane i kozmetici. Listovi se mogu jesti svježi, kao dodatak salatama. Bogati su vitaminima i mineralima i po sastavu slični maslačku. I svježe cvjetne latice mogu biti dodatak salatama, dok se osušene, zbog koncentriranijeg okusa, mogu koristiti u čorbama i kolačima.