Prijeratni mehaničar šivaćih mašina, 60-godišnji Edib Balić, danas je uspješni poljoprivrednik u Tešnju.
Poslije rata ostao je bez posla, te je krenuo trbuhom za kruhom u susjednu Hrvatsku. Nakon što je uspio zaraditi dovoljno novca da pokrene vlastitu proizvodnju, vratio se u rodne Šije u Općini Tešanj, te na svojoj zemlji 2003. godine posadio prvih 1000 sadnica jabuke.
- Imao sam lijepu površinu zemlje u svom vlasništvu što je uz dobro isplanirani posao, bio preduslov za sigurnu proizvodnju. Napravio sam plan za mješovito poljoprivredno gazdinstvo, gdje je 80 posto bilo voćarstvo, a 20 posto stočarstvo - kaže Balić u rodnom kraju poznatiji kao Hadžija.
Čuvajmo pčele
Već 2005. zaokružio je proizvodnju na skoro 2,5ha i oko 3500 kom sadnica jabuke, šljive i kruške, gdje je kod podizanja zasada bilo i podsticaja sa svih nivoa od Općine Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH ovisno o nadležnosti. Trenutno je korisnik općinskih podsticaja za prodanu jabuku.
- Poljoprivreda jeste zahtjevna proizvodnja, ali ako radite na smanjenju rizika i obezbijedite sistem za navodnjavanje, protugradnu mrežu, sopstvenu hladnjaču, razrađeno tržište i kada postignete nivo regionalnog brenda u proizvodnji voća, na kraju ispliva pozitivno i uspješno poslovanje - objašnjava Balić.
Tako je tokom proteklog mraza koji je trajao nekoliko dana, proveo nekoliko neprospavanih noći boreći se sa hladnoćom zadimljavanjem voćki. Procenat štete će se znati nakon oprašivanja.
- Zato čuvajmo pčele i ne tretirajmo cvat insekticidima - poručuje Balić.
Sve manje proizvođača
Onima koji bi se željeli početi baviti proizvodnjom hrane dao bi preporuku da prije svega "izvagaju" da li to vole raditi i ako vole šta je to, koja grana. Poslije toga treba donijeti plan strategije razvoja domaćinstva, gdje moraju biti spremni i na padove, na preciznost u poslu, slogu unutar porodice, lijep posjed, finansije, itd.
- I da takve država prepozna i pomogne, ne kao do sada, već puno više, jer sve nas je manje koji proizvodimo, a potrošača je sve više. Zato država mora posegnut za uvozom što je za nas domaće proizvođače zlo, jer stvaraju konkurenciju sa lošijim proizvodom od našeg - tvrdi Balić.
Njegovi planovi za budućnost će ostati na istom nivou, što znači 40 do 50 tona jabuke, oko pet tona šljive i dvije do tri tone kruške. Osim toga radit će preradu besklasne jabuke, oko pet tona u cijeđeni sok, te praviti suhi miks od šljive, jabuke i kruške u svojoj mini digitalnoj sušari, budući da tržište, kako on kaže, "ima potrebu za tim miksom".
- Hvala portalu Poljoprivreda.ba na ukazanom povjerenju, a onima kojima ovaj sadržaj bude prelomna odluka da se pođu intezivno baviti proizvodnjom hrane, što bi nama u BiH trebalo biti strateški cilj i što bi nadležni trebali prepoznati, želim poručiti da ostanu gdje jesu, da grade svoju domovinu, jer gdje god krenete, stranci ste - za kraj je rekao Balić.