U vrgoračkom kraju počela je puna berba jagoda i to u sva tri polja, u Rastoku, Jezeru i Bunini, nakon što je prije desetak dana ubrana manja količina jagoda u Rastoku, gdje jagode inače malo ranije dozrijevaju.

Osim prirodnih ljepota koje su rezultat iznimno diversificiranog reljefa, a što je do sada bio ključni motiv posjeta velikog broja turista, BiH bi se u bliskoj budućnosti mogla nametnuti i kao poželjna destinacija za one koji žele uživati u autohtonim proizvodima. Takvo što svakako otvara nove perspektive razvoja za bosanskohercegovačko selo, a uvezivanjem turističkih potencijala i poljoprivrede postiže se željeni učinak u kojemu više sudionika sinergijskim pristupom oblikuje novu, još poželjniju sliku BiH.

Načelnik općine Posušje Ante Begić potpisao je rješenja za 66 poljoprivrednika s područja općine Posušje o odobravanju poticajnih sredstava za proljetnu sjetvu. Riječ je o iznosu od 36.000 KM koji će korisnicima biti isplaćen danas.

Domaća proizvodnja već dugo je na koljenima. Osim što je ugrožena poljopriveda, sve teže posljedice su vidljive i u stočarstvu. Mljekarima u Srednjobosanskom kantonu (SBK) najavljuju smanjenje otkupne cijene mlijeka, a uzgoj stoke zbog mesa je u toj mjeri opao da je tovnih junadi registriranih u cijelom kantonu tek 660.

Za jedini izlaz na more naše zemlje jednu od vodećih poljoprivednih grana predstavlja uzgoj maslina. Maslinari iz Neuma su svoje proizvode brendirali, a naša ekipa je razgovarala sa predsjednikom Udruge maslinara Josipom Matićem.

Maslinarstvo predstavlja neizostavni dio tradicije Neuma i njegovog zaleđa. Osim toga, ono je i jedna od vodećih poljoprivrednih grana u Neumu. Maslinari iz Neuma kažu da su geografski položaj općine i klimatski uvjeti idelani za uzgoj maslina.

"Nama je uzor Istra. Istra je već pet godina jedna od najjačih regija u svijetu. Mi kad se malo pokušamo sa njima upoređivati, to nije neskromno - jer imamo geografske uvjete, zemlju... Imamo zemlju sačuvanu“, ističe Matić, predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara.

Promatrajući situaciju u drugim mediteranskim zemljama, maslinari u Neumu žele brendirati maslinovo ulje i proizvode od maslina kao domaći proizvod, te ga uvrstiti u turističku ponudu.

Domaća uljara, otvorena prošle u gospodarskoj zoni, znatno je unaprijedila rad i kvalitetu prozivoda, a smanjila troškove proizvođačima.

"To nam puno znači, to je neprocjenjivo. Mi smo imali velike probleme, morali smo ići preko granice u Hrvatsku, morali smo zaleđem, dok još nije ove ceste bilo preko Svitave, u Ljubuški, Čapljinu i dalje“, objašnjava Matić.

Masline se u Neumu sade i obrađuju od davnina pa ni stogodišnji maslinici ovdje nisu rijetka pojava. Od domaćih maslinara ne možemo očekivati ništa drugo osim iznimno kvalitetnih proizvoda.

Izvor